F1Forum.fi

 
-Etusivu Forum Fanituotteet
 


 
F1-kausi 2019 alkaa maaliskuussa - lue ennakko ja suomalaisten mahdollisuudet
 
 

F1-kilpailukalenteri 2010

Abu Dhabin GP - Vettel voittoon

Abu Dhabin GP - Aika-ajot

Abu Dhabin GP - Perjantain vapaat harjoitukset

Brasilian GP - Button mestariksi

Brasilian GP - Barrichello paalulle


Keskusteluforum

Formula-1 talvitestit Katalonian radalla Barcelonassa 2020
[Mickey] [23 vastausta]

Autojen julkaisut 2020
[Alfaukko] [139 vastausta]

Vuoden Forumisti 2019
[JuuZa] [35 vastausta]

Näytä kaikki


F1-Vapaa

Näytä kaikki

 

Pitkä talvi alkaa hiljalleen olla takana – tai siltä ainakin tuntuu, kun Formula ykköset aloittavat uuden kauden jo jo ensi kuussa. Maaliskuun kolmantena viikonloppuna mennään, joten tv-vastaanottimet ja muut tarvittavat oheistuotteet kannattaa laittaa kuntoon hyvissä ajoin. Varaslähtöä ei kannata ottaa, mutta lähtölaukauksen kaikuessa pitää jo olla enemmän kuin valmiina.

Mekin päätimme tässä vaiheessa katsauksen siihen, millainen F1-kausi 2019 näyttäisi olevan luvassa niin osakilpailuiden, suomalaiskuljettajien kuin mestaruustaistelunkin osalta.

Näin F1-kausi 2019 ajetaan

F1-kausi 2019 ajetaan täysin samalla osakilpailukattauksella kuin viime vuonnakin. Kauden aloittaa siis tuttuuun tapaan Australian kisaviikonloppu Melbournessa, jossa lähtö suoritetaan 17.3. Sen jälkeen F1-sirkus kiertää Aasiasta kolmen kisan kautta kohti Eurooppaa, johon saavutaan Espanjan GP:n merkkeissä toukokuussa. Saman kuun lopulla odottaa myös legendaarinen Monacon katukisa, joka huipentaa kauden alkupuoliskon.

Upeita F1-kisoja ajetaan tämän jälkeen eurooppalaisilla huippuradoilla aina syyskuun loppuun asti, kunnes on aika suunnata Aasian kautta tällä kertaa Amerikkaan. Meksikon GP, USA:n GP Austinissa ja vanha kunnon Interlagosin kisa Brasiliassa muodostavat F1-kiertueen Amerikassa, ja niiden päätteeksi ajetaan vielä kauden huipentava päätöskisa Abu Dhabissa, Yhdistyneissä Arabiemiraateissa. Viimeinen kisaviikonloppu päättyy joulukuun 1. päivä, jolloin myös F1-mestari vuosimallia 2019 on viimeistään selvillä.

Kuljettajamuutokset formula ykkösissä 2018–2019

Kuljettajatilanne on muuttunut kaudesta 2018 jonkin verran. Suomalaisittain mielenkiintoisin muutos on Kimi Räikkösen siirtyminen Ferrarilta Sauberille. Kimi tekee tilaa Monacoa edustavalle nuorelle Charles Leclercille, jonka siirtyminen Sauberilta Ferrarin talliin on ehkäpä se suurin F1-uutinen kuljettajarintamalta.

Viime kaudella F1-debyyttinsä tehnyt Leclerc teki suuren vaikutuksen erityisesti kauden viimeisissä kisoissa, kun hän nappasi 7. sijan kolmesti peräjälkeen – edellään vain Mersut, Ferrarit ja Red Bullit. Nyt mies saa alleen yhden näistä huipputallien autoista, joten Leclercion osalta edes taistelua kuljettajien maailmanmestaruudesta ei voi tässä vaiheessa sulkea pois. Huipputallien ja muidenkin F1-tallien kauden 2019 autoista kiinnostuneiden kannattaa muuten vierailla foorumiketjussamme, josta löytyy hyviä linkkejä asiaa koskien.

Muita tärkeitä kuljettajamuutoksia ovat kolmen uuden kuljettajan saapuminen, joista Alexander Albon ajaa Toro Rossoa, George Russell Williamsia ja Lando Norris McLarenia. Lisäksi Robert Kubica, Antonio Giovinazzi ja Daniil Kvjat palaavat takaisin F1-auton rattiin talleinaan Williams, Sauber ja Toro Rosso tässä järjestyksessä.

Vedonlyöntikertoimet paljastavat kauden voimasuhteet

Leclerc ei toki ole lähelläkään ennakkosuosikkia, kun mahdollisista F1-maailmanmestareista vuosimallia 2019 puhutaan. Ja niistähän puhutaan. Kauden alun lähestyessä Formula1 vedonlyönti kiihdyttää sekin moottorinsa huippulukemiin, kunnes Australian osakilpailussa urut alkavat ujeltaa keuhkojensa kyllyydestä.

Vedonlyöjien ja asiantuntijoiden papereissa on tälläkin kaudella yksi selkeä ykkössuosikki, Lewis Hamilton. Hamiltonin kertoimien perusteella laskettu todennäköisyys mestaruudelle on kovaa luokkaa, sillä kaikki bookerit arvioivat hänet reilusti yli 50 % suosiksi. Se on sinänsä ymmärrettävää, että brittikuskin mestaruus tuli lopulta viime kaudella helposti, vaikka Sebastian Vettel kaksi ensimmäistä osakilpailua voittikin.

Kolme tallia, kolme mestarisuosikkia

Nimenomaan Vettel on tälläkin kaudella ykköshaastaja Lewis Hamiltonille, ja hänen mahdollisuuksiensa mestariksi ennakoidaan olevan reilut 20 %. Se on tuplasti enemmän kuin nuorella Leclercillä, mutta saksalainen Vettel saa silti pitää silmänsä avoinna. Jos vauhti ei ole edellisvuosien tasolla, saattaa miehen ykköskuskin aseman pian olla vaarassa.

Asetelma ennen F1-kauden 2019 alku on siinäkin mielessä jännittävä, että kolme mestarisuosikkia tulevat kolmesta eri tallista ja ovat kohtalaisen lähellä toisiaan kertoimissa. Vajaan 20 prosentin todennäköisyydellä mestariksi arvioidaan yltävän Red Bullin Max Verstappenin, joka väläytteli viime kaudella ottamalla kaksi osakilpailuvoittoa ja jättämällä tallikaverinsa kunniataulukossa noin 80 pisteen päähän.

Suomalaiskuljettajien mahdollisuudet F1-kaudella 2019

Suomalaiskuljettajia on mukana F1-kaudella 2019 kaksi, Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas.

Heistä useita rahakkaita F1-tarjouksia tietojen mukaan hylännyt Räikkönen siis siirtyi lopulta kauden päätteeksi takaisin Sauberin väreihin, joten häntä tuskin nähdään voittotaistossa enää kovinkaan usein. Tallin vuoden 2019 mahdollisuudet ovat kuitenkin paranemaan päin. Sauber onnistui viime kaudella keräämään ainoastaan 48 pistettä, mutta nyt moottoriyhteistyön Ferrarin kanssa uskotaan tuottavan hedelmää. Viime kausi oli loppua kohden Kimiltä ihan hyvä, vaikka keskeytyksiä tulikin liikaa, joten toivotaan suomalaiselle onnistumisia myös Sauberilla. Valtteri Bottas jatkaa puolestaan edelleen toisena Mercedeksen kilpakuljettajana. Paikka tallissa kaudelle 2020 ei ole todellakaan vielä varma, joten Bottasin suurin tavoite tällä kaudella lienee tuon paikan varmistaminen. Hamilton on tietysti selkeä ykköskuski, mutta jo nouseminen Vettelin, Leclercin ja Verstappenin edelle olisi Bottakselta sellainen signaali, että Mersulla saadaan jälleen pohtia jatkosopimusjuttuja ajan kanssa. Tällä hetkellä Bottas on kuitenkin sijoitettu ennakkoarvioissa viidenneksi.


14.2.2019 / 12

Etusivulle

F1Forum.fi

© F1-Forum - Tietosuojaseloste - Evästekäytäntö