F1Forum.fi

 
-Etusivu Forum Fanituotteet
 


 
Kuninkuusluokan nuorin hallitsija
 
 


Teemu Möttönen / teemu.net

F1-kilpailukalenteri 2010

Abu Dhabin GP - Vettel voittoon

Abu Dhabin GP - Aika-ajot

Abu Dhabin GP - Perjantain vapaat harjoitukset

Brasilian GP - Button mestariksi

Brasilian GP - Barrichello paalulle


Keskusteluforum

Formula-1 talvitestit Katalonian radalla Barcelonassa 2020
[IsoAhven] [105 vastausta]

Autojen julkaisut 2020
[IsoAhven] [144 vastausta]

Vuoden Forumisti 2019
[JuuZa] [35 vastausta]

Näytä kaikki


F1-Vapaa

Suomalaista Formulataivalta 40 vuotta
[Corvair] [79 vastausta]

Formulamatkalle
[Tuck] [915 vastausta]

F1-Televisioinnin oikeudet Suomessa
[CCMK] [441 vastausta]

Näytä kaikkiVeikkausvihjeet tarjoaa Veikkaussivut.com

  Vuonna 1972 Emerson Fittipaldi voitti maailmanmestaruuden tuolloin kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana, 25 vuoden ja kahdeksan kuukauden ikäisenä. Michael Schumacher pääsi vuonna 1994 kahden kuukauden päähän, mutta tämän vuoden Brasilian kilpailuun saakka Fittipaldin ennätys säilyi koskemattomana. Nyt listan kärjessä komeilee uusi nimi, Fernando Alonso.

Siinä missä Schumacher pitää tällä hetkellä hallussaan paalupaikkatilastoa ja ajettujen kilpailujen määrää lukuun ottamatta jokseenkin kaikkia kuviteltavia määrällisiä ennätyksiä, on Alonso ottanut tukevan otteen nuorimpana saavutetuista merkkipaaluista kertovilla listoilla. Nuorimpien osallistujien listalla espanjalaisen nimi komeilee kuitenkin vasta kolmantena, edellä ovat uusiseelantilainen Mike Thackwell ja Meksikon Ricardo Rodriguez.

Salamana huipulle

Kuten edellä mainittu kaksikko, oli myös Alonso F1-debyyttinsä aikaan vasta 19-vuotias. Ennen asettumista lähtöruudukkoon Australiassa 2001 ehti kuitenkin tapahtua paljon lyhyessä ajassa – vuonna 1999 Alonso jätti kartingin ja siirtyi kilpailemaan Espanjan Formula Nissan Open -sarjaan, jonka hän voitti ensi yrittämällä. 2000 avautui jo paikka F3000-sarjasta puhelinoperaattori Telefonican tuella. Tuloksena oli sarjan neljäs sija ja hieno voitto Span kilpailusta.

Tässä vaiheessa peliin puuttui myös Flavio Briatore, joka teki Alonson kanssa pitkäaikaisen managerointisopimuksen. Ensi töikseen Flavio ja Telefonica järjestivät paikan Minardilta, jolla Fernando ajoi varsin lupauksia herättävän kauden. Heikko kalusto tarkoitti kuitenkin sitä, että Jenson Buttonin vuotta aiemmin haltuunsa ottamaan nuorimpana pisteille ajaneen viittaan Alonsolla ei ollut mahdollisuuksia.

Tämän jälkeen suunta oli selvä – Briatore otti Alonson testikuskiksi johtamaansa Renault-talliin ja kypsymään kautta 2003 ajatellen. -03 menivätkin historiankirjat uusiksi niin nuorimman voittajan kuin paalupaikkamiehenkin osalta.

Ensi kertaa oviedolaisen nimi nähtiin aika-ajojen jälkeen jo kauden toisessa kilpailussa Malesiassa, jossa uudistunut aika-ajo mahdollisti yllätyksen. "Tämä oli hyvin ainutlaatuinen päivä minulle. Tuntuu siltä kuin unelmoisin enkä ole vielä herännyt!” säteili tuolloin 21-vuotias Alonso aika-ajon jälkeen. ”Odotin putoavani tuloslistalla jakson lopussa, mutta niin ei käynyt. Se oli mukava yllätys!" Alonso tekee poikkeuksen nuorimpina paalun ottaneiden listalla – viiden ensimmäisen joukossa hän on ainoa mestari. Alonsoa listalla seuraavat Rubens Barrichello, Andrea De Cesaris, Jacky Ickx sekä Kimi Räikkönen, jonka voi odottaa tekevän toisen poikkeuksen listaan lähivuosina.

Kasvukipuja

Vajaat puoli vuotta myöhemmin espanjalaista juhlittiin jo GP-voittajana. Unkarin GP oli Alonson täydellinen näytös: ensimmäisen varikkokäynnin kohdalla hän johti muita jo yli 20 sekunnilla. Kun auto kesti maaliin, oli voitto selviö.

"Grand Prix'n voittaminen on unelmien täyttymys. Olen vasta 22 ja olen voittanut kilpailun. Tulen olemaan pitkään F1:ssä, joten minulla ei ole mikään kiire", kertoi sankari itse voittonsa jälkeen. "Seuraavaksi tulen taistelemaan mestaruudesta Schumacherien, Montoyan ja Räikkösen kanssa. Tunnen oloni Renaultilla kotoisaksi ja ensi kausi näyttää lupaavalta. Toivottavasti voittamisesta tulee tapa", ennusti hän varsin onnistuneesti.

Vuoden 2004 osalta povaus meni kuitenkin metsään – uusi Renault oli varsin hankala ajettava ja Alonsolla oli jonkinasteinen kipsi päällä koko alkukauden. Kaudella 2003 hänelle hävinnyt tallikaveri Jarno Trulli olikin yhtäkkiä tallin ykkösnimi. Samaa tahtia Trullin lopulta potkuihin johtaneen otteitten huonontumisen kanssa sai espanjalainen kuitenkin juonen päästä kiinni ja vauhti näytti loppukaudesta jo samalta kuin 2003. Epätasaisuus pisti kuitenkin epäilemään, olisiko espanjalaisesta vielä mestaruustahtiin seuraavalla kaudella.

Prostin jalanjäljillä

Kauden 2005 talvitestien jälkeen oli selvää, että Renault olisi yksi kauden suurimmista suosikeista – siinä missä Ferrari aloitti vanhalla autolla ja McLaren ei ollut vielä kauden alussa iskussa, oli ranskalaistallin auto lyönnissä Australian GP:n alkumetreiltä lähtien. Moni Alonsoa kauden aikana aggressiivisuuden puutteesta syyttänyt on myös unohtanut hänen taistelunsa kauden avauskilpailussa – Fernando oli Ralf Schumacherin ja Jenson Buttonin ohella ainoa ohituksiin pystynyt kuljettaja ja nousi ruudusta 13 aina kolmannelle sijalle asti.

Toisaalta Alonson harkitseva tyyli ja varmat otteet ovat kauden aikana kirvoittaneet useita vertauksia ”Professori” Alain Prostiin – vasta 24-vuotiaasta kuljettajasta sanottuna kommentti on todella imarteleva ja kertoo ainakin siitä, että espanjalainen on kypsynyt varsin nopeasti. Suoritukset ovatkin olleet varsin prostmaisia – räiskyvyyden puutteen vastapainoksi hän on tuonut auton Kanadan ja Unkarin GP:itä lukuun ottamatta jokaisessa kilpailussa maaliin juuri niillä sijoilla, jotka ovat riskeeraamatta olleet parhaimmillaan saavutettavissa.

Espanjalainen hyötyi toki suuresti alkukaudesta saamastaan etumatkasta, mutta teki juuri sen, mitä sen säilyttämiseen vaadittiin. Voidaan toki kysyä, miten Alonso olisi suoriutunut selkä seinää vasten -tilanteessa, mutta tällä kertaa siihen ei ollut tarvetta. Voittaja on mestaruutensa ansainnut, aivan kuten pahin kilpailija Räikkönenkin rehdisti tunnusti.

Pari osoitusta taistelijan lahjoista on kuitenkin Australian lisäksi nähty, molemmat omaa paikkaa puolustettaessa. Imolassa Fernando piti suvereenein ottein Michael Schumacherin takanaan moottoriongelmista huolimatta voiton arvoisesti ja Monacossa hän taisteli pahojen rengasongelmien kourissa kynsin hampain Williamseja vastaan, vaikka joutuikin nämä ohitseen päästämään.

Valmis kuljettaja Alonso ei toki missään mielessä vielä ole – tietynlaisesta kokemattomuudesta kertovat ainakin hänen kauden aikana antamansa hieman harkitsemattomat lausunnot, jotka eivät olleet mieleen varsinkaan kotimaisille Kimin kannattajille. Radalla uusi mestari on silti osoittanut huomattavaa kypsyyttä.

Omien sanojensa mukaan mestari ei ole vielä sisäistänyt tapahtunutta. ”Minun on vieläkin vaikea uskoa, että tämä on totta, että tämä on tapahtunut oikeasti. En todellakaan pysty tuntemaan mitään juuri nyt, mutta uskon asian hitaasti valkenevan”, oviedolainen hämmästeli kotiinsa Englantiin päästyään. ”Olen saavuttanut unelmani, asian, jota varten olen tehnyt töitä kolmivuotiaasta asti. Tämä on elämäni huippukohta, mutten ole ehtinyt ajattelemaan sitä vielä. Hetket uraltani palaavat hitaasti mieleeni. Uskon, että se tapahtuu muutaman päivän sisällä”, kaikkien aikojen nuorin MM-voittaja päätti.

Teemu

Etusivulle
28/9/2005 16:40
F1Forum.fi

© F1-Forum - Tietosuojaseloste - Evästekäytäntö